Dragers

full buckle, onbuhimo en half buckle dragersNet als bij kant-en-klaar dragers, kun je bij mij ook voor verschillende modellen en maten dragers kiezen. De eerste keuze die je maakt is het type drager.

Ieder type drager heeft zijn eigen voor- en nadelen. En meestal zijn die vooral persoonlijk. De belangrijkste verschillen staan hieronder uitgelegd. Ook staat de minimale lengte van de draagdoek vermeld voor een full wrap conversion. Bij een full wrap conversion zijn alle zichtbare stofdelen van draagdoek. Bij een half wrap conversion zijn alleen delen die zichtbaar zijn tijdens het dragen van draagdoek. De stofdelen die tegen jou en je kindje aanzitten, zijn dan van bijvoorbeeld (canvas)katoen. Je kunt ook kiezen voor een basis van (canvas)katoen met een decoratief rugpand.

De basis van mijn wrap conversions en canvas-dragers zijn de patronen van SewToot. Ik heb een aantal aanpassingen aan die patronen gedaan voor nog meer comfort. Toch zijn er nog veel aanpassingen mogelijk om aan jouw specifieke wensen te voldoen. Bijvoorbeeld kun je kiezen bij:

  • Breedte en lengte van de schouderbanden
  • Maat van de heupband
  • Ontwerp van het slaapkapje of mutsje
  • vulling

Full Buckle dragers

Full buckle dragers zijn dragers waarbij alle banden gesloten worden met gespen. Afhankelijk van het model van de drager, kunnen dit brede of smalle gespen zijn. Ook kun je zelf bepalen of de gespen aan één of twee kanten te verstellen zijn. De lengte van je kindje bepaalt welke maat rugpand het beste is. Het is ook mogelijk om een verstelbaar rugpand te kiezen. Je kunt dan langer ergonomisch dragen met je drager.
Jijzelf bepaalt de lengte van de schouderbanden en de heupband. Omdat we allemaal anders zijn, is het belangrijk om de goede maat te bestellen voor het beste comfort.

Morska dragers

dragers_2_full buckleHet meest gebruikte model full buckle drager lijkt op de Tula drager, maar het is geen kopie! Bij morska dragers worden de heup- en schouderbanden gevuld met stevige vulling. Natuurlijk kun je ook kiezen voor dunnere vulling, waardoor de banden soepeler aanvoelen en strakker om jou heen zitten. Wel voel je vooral op de schouderbanden dan het gewicht van je kindje meer. Vooral smalle ouders vinden dit minder prettig dragen, en kiezen daarom voor de stevigere vulling.

In tegenstelling tot de meeste grote merken zijn de banden van mijn dragers vaak gebogen (curved). De bochten in de banden zorgen dat de oksel beter ontzien wordt, en dat levert extra draagcomfort op. Kinderen tot ongeveer één jaar draag je vaak vooral op je buik. Als je een drager kiest die goed past tot je kindje één jaar oud is, adviseer ik toch rechte banden. Rechte banden dragen namelijk prettiger als je ze over je rug kruist tijdens buikdragen. Wil je zowel rug- als buikdragen met je drager? Overweeg dan de gebogen banden, want hun voordeel tijdens rugdragen is groter dan het nadeel tijdens buikdragen.

De minimale maat voor een full wrap conversion is een maat 5 (4m20cm) draagdoek. Ben je afhankelijk van het patroon op de doek, of wil je veel accessoires? Ga dan uit van minimaal maat 6 (4m80cm).

 

Schort dragers

drager schort - carriers apron style - wolf - efteling

Schort type dragers zijn full buckle dragers zonder gevulde heupband, de schouderbanden zijn wel deels gevuld. De gevulde heupband van de morska drager geeft extra steun in vergelijking met deze schort drager. Toch is de schort drager een opvallend comfortabele drager, vooral wanneer je een (winter)jas aan hebt! Ook tijdens langere wandelingen valt het dan bijna niet op, dat de heupband niet gevuld is. Hoewel ik groot fan ben van de morska dragers, gebruik ik deze dragers met heel veel plezier en goed comfort. Ik draag zowel onze peuterzoon als kleuterdochter in deze drager! De schort type drager kun je heel klein opvouwen. Dit maakt deze drager perfect voor reizen of dagjes uit wanneer je weinig bagage mee wilt nemen!

Een wrap conversion van dit type drager vraagt om een doek van minimaal 63cm breed. Een maat 2 (2m60cm) is voldoende voor een wrap conversie. Wil je er accessoires bij, kies dan voor een langere doek. Maat 3 (3m10cm) is voldoende voor een wrap conversion plus slaapkapje/puntmuts.

 

 

Half Buckle dragers

dragers 3a_half buckleHalf buckle dragers zijn half met gesp(en) en half met knoopbanden. De meeste half buckles hebben een gesp op de heupband, en langen banden om te knopen als schouderbanden. Deze banden span je over en onder de benen en billen van je kindje. Vervolgens knoop je vergelijkbaar met een mei tai onder de billen van je kindje of op je rug.
Voor knoopbanden op de schouders kun je ook kiezen voor een ringfinish. Dan haal je de banden door ringen aan de zijkant van het rugpand, op dezelfde plaats als de gespen in een full buckle drager.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor knoopbanden voor de heup en gespen op de schouderbanden. Dit kan vooral prettig zijn als je extra steun om je heup wilt. In dat geval kun je ook kiezen voor een ringfinish. Daarbij zitten er twee ringen aan één zijde van de heupband en een lange stofband aan de andere kant. Het voordeel hiervan is dat je de band snel kunt sluiten en verstellen. Het nadeel is dat de sluiting steeds op dezelfde plaats zit.

Een full wrap conversion voor een half buckle vraagt om een langere doek door de lange knoopbanden. Ga daarom uit van minimaal een maat 7 (5m20cm). Ben je afhankelijk van het patroon? Of wil je veel accessoires bestellen? Kies dan voor een grotere maat.

Onbuhimo dragers

dragers - onbuhimo_natibaby rosetta crimsonOnbuhimo dragers zijn heerlijke, snelle drager voor vooral korte tijden. Omdat deze dragers geen heupband hebben, draag je het volledige gewicht op je schouders. Dit maakt het dragen met een onbuhimo dus zwaarder voor jezelf. In een onbuhimo horen kindjes hun armen boven de drager uit te houden. Ook het plaatsen van een kindje op je rug doe je vaak vanuit zittende positie van je kindje. Daarom is deze drager pas geschikt voor kinderen die zelf kunnen gaan zitten! Voor kindjes die hun armen het liefst in de drager houden, is de onbuhimo niet geschikt!
Toch kan een onbuhimo een fijne drager voor je zijn. Zeker zwangeren vinden het ontbreken van de buikband een groot voordeel. Ook wanneer je het lastig of pijnlijk vindt om je armen achter je rug te brengen, kan een onbuhimo uitkomst bieden!

Een full wrap conversie van doek tot onbuhimo kan al vanaf een maat 3 doek (3m10cm).