Maat draagdoek

Draagdoeken zijn verkrijgbaar is een aantal verschillende lengtes. De meest gangbare maat draagdoek is een maat 6. Maar wat houdt die maat 6 nou in? En wat zijn de andere maten dan? En waar moet of kun je op letten voor je koopt? In dit bericht probeer ik je daarin een beetje mee te nemen. Ik schrijf vanuit mijn eigen ervaring, dus andere meningen zullen er ook vast zijn 😉

Wassen en strijken

De maten staan voor een bepaalde lengte van de doek ná de eerste wasbeurt. Bijna alle doeken krimpen tijdens die eerste was. En toch is het belangrijk om eerst te wassen en dan pas te knopen. De draden “zetten” zich nog tijdens het wassen en het strijken erna. Strijken? Ja, strijken! Dat strijken niet mijn hobby is, zullen mijn man en moeder met een glimlach bevestigen. De stapel strijk is hier zelden keurig weggewerkt, tenzij mijn moeder me weer een keer fantastisch heeft geholpen! Maar draagdoeken strijken? Ja, dat doe ik dan meestal wel met plezier 😉

Maattabel

De maat van een doek, staat dus voor de lengte van de doek. De maten lopen van 1 tot en met 9. Vaak zijn de doeken beschikbaar in maat 5 tot en met 8, en moet je zoeken naar kortere of langere doeken. Een doek (laten) inkorten kan altijd, een doek langer maken niet 😉

Maat 1:   2,2 meter. De ultieme shortie 😉 Deze maat wordt weinig gebruikt, omdat de knopen met deze doek vaak uitgaan van een basismaat 4.
Maat 2:   2,6 meter. Deze maat wordt al meer gebruikt dan maat 1, maar komt nog steeds weinig voor.
Maat 3:   3,2 meter. Een veelgebruikte shortie (korte doek) voor snelle knopen, vaak voor meer gevorderde draagdoekgebruikers.
Maat 4:   3,6 meter. Een fijne shortie-maat, die toch voldoende stof over heeft voor afknopen, ook als je nog iets minder zeker van jezelf bent.
Maat 5:   4,2 meter. Smalle dames met kleine kindjes hebben nogal eens deze maat als basis. Ook voor een ruck (eerste rugknoop) kom je al snel toe met deze maat.
Maat 6:   4,6 meter. Dit is de meest gangbare basismaat.
Maat 7:   5,2 meter. Net een tikje langer dan de 6, is dit een basismaat voor stevigere dames of als je net als ik iets meer doek wilt om af te knopen.
Maat 8:   5,6 meter. Deze lengte wordt vooral gebruikt voor tandem-dragen van een tweeling.
Maat 9:   6,2 meter. Deze maat wordt heeel weinig gebruikt.

Eerste doeken

Mijn eerste doek was een Babylonia Lotus Blue, maat 7. Maat 7? Ja, ik zei daarnet dat de meest gangbare maat, maat 6 is. Maar hè, ik ben ook maar zonder voorkennis begonnen, en dacht “hoe langer, hoe beter”. Het boekje dat erbij zat, bleek achteraf gelukkig een goede instructie te geven en ook de goede waarschuwingen. Let daar wel op, want in sommige boekjes staat nog steeds dat je kindjes in liggende houding (kommahouding) kunt dragen. Toch wordt dit afgeraden, omdat kindjes dat hun kinnetje te ver naar hun borst kunnen doen en in ademnood kunnen komen.
Menno en ik hebben genoten van die doek. Na eeen tijdje kwam er een tweede doek bij: de Hoppediz Darjeeling Aquamarijn. Deze doek was wel een maat 6.

Hoppediz Darjeeling Aquamarijn maat 6 100% katoen
Hoppediz Darjeeling Aquamarijn
maat 6
100% katoen

Basismaat

Als je je inleest voor je een doek koopt, lees je vaak over een basismaat. Dat is de maat doek waarmee je een FWCC kunt knopen met je kindje. Een FWCC is de standaard, eerste buikknoop met een geweven doek, en FWCC staat dan ook voor Front Wrap Cross Carry (Voor/Buik Doek Gekruist Dragen). Standaard leg je de platte knoop op je rug.

Persoonlijk vind ik dat niet fijn (want ga maar eens comfortabel zitten met zo’n knoop op je rug) en lastig (ik leg veeeeeel makkelijker voor een knoop dan achter mijn rug…). Als je dus net als ik de doek weer naar voren wilt brengen om te knopen, heb je een langere doek nodig. Mijn basismaat zou een maat 5 zijn, maar doordat ik graag voor afknoop, kan ik stukken beter uit de voeten met een maat 6 of zelfs 7!
Je basismaat wordt bepaald door je eigen postuur, de grootte van je kindje en de doek waarmee je knoopt. Sommige, dikkere doeken knopen lastiger en vragen daardoor meer lengte.

Verschillende knopen

Waneer je de eerste knoop eenmaal onder de knie hebt, en na een tijdje ook hebt leren rugknopen, gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Die wereld heb ik zelf ook nog lang niet helemaal ontdekt! Ik heb het te lang te eng gevonden om Menno op m’n rug te dragen. En om nu Menno ruim 3 jaar is nog allerlei knopen uit te gaan proberen… Dat zie ik geloof ik ook niet helemaal meer zitten. Achteraf enorm jammer, want er kan zoveel: verschillende knopen en manieren om af te knopen in plaats van een platte knoop! Kijk eens rond op internet en YouTube voor de mogelijkheden en instructies. De website Wearing Wiki geeft een schat aan informatie. Zelf heb ik ook veel gehad aan de filmpjes en foto’s van Draagvrouwe. En natuurlijk aan het draagconsult om te leren rugdragen!

Menno in Bloomyloom Owls, Ruck
Menno in Bloomyloom Owls, Ruck

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *