Soorten draagzakken

De vorige keer had ik het over de voordelen van een draagzak en de verschillen tussen canvasdragers en wrap conversions. Deze keer vertel ik je meer over de verschillende type dragers.

Full buckle dragers

De meest bekende dragers zijn full-buckle dragers. Die dragers hebben een klikgesp op de heupband. Als de schouderbanden los kunnen, hebben die ook klikgespen. Bekende merken hiervan zijn Tula, Kokadi en Lenny Lamb, maar er zijn er nog veel meer! Zij verschillen onderling door de vorm en vulling van de banden. Lenny Lamb heeft bijvoorbeeld zachtere vulling dan de andere twee. Schouderbanden van een Tula kunnen niet losgeklikt, en het rugpand van een Kokadi Flip is in breedte verstelbaar.
Het voordeel van full buckle dragers is de snelheid waarmee je ze omdoet en je kindje er goed in zit. Dat maakt zo’n draagzak ideaal voor kindjes die veel “op en af” willen. 
Voor jonge kindjes vind ik deze drager minder geschikt, omdat je kindje minder dicht tegen je aan zit.

Jokie Morska drager, peutermaat
Jokie Morska drager, peutermaat

Mei tai’s

Een mei tai drager heeft geen gespen, maar banden om te knopen, die aan de vier hoeken van het rugpand vastzitten. Bij deze drager moet je nog steeds knopen, maar dit is veel eenvoudiger dan een draagdoek. Doordat je het zitje, oftewel de breedte van het rugpand, iets kunt verbreden door de banden, kun je deze drager iets langer gebruiken.
Het voordeel van deze draagzak is dat je kindje dichter tegen je aan zit en nog meer geborgenheid ervaart. Door de knoopbanden voel je zelf vaak nog ook meer ondersteuning dan bij een full-buckle. De banden zijn ook meteen het nadeel. Deze hangen makkelijker op de grond dan een full-buckle drager.

Half buckle dragers

De combinatie van deze twee dragers is een half-buckle. Deze drager heeft een klikgesp op de heupband en knoopbanden bovenaan voor de schouders. Deze drager combineert de voordelen van een full-buckle en een mei tai, al vinden velen het knopen en het sneller vies worden van de banden groter dan de voordelen.

Diva Milano Perla Reticella, half buckle
Diva Milano Perla Reticella, half buckle

Onbuhimo’s

Er zijn ook dragers zonder heupband: onbuhimo’s. Deze dragers hebben dus alleen schouderbanden, waardoor ook het volledige gewicht van je kindje op je schouders rust. Dit maakt het dragen met een onbuhimo veel zwaarder. Het voordeel van een onbuhumi is dat je hem klein kunt opvouwen en zo mogelijk nog sneller je kindje “op en af” brengt.

Onbuhimo Rosetta Crimson, kleutermaat
Onbuhimo Rosetta Crimson, kleutermaat

Ringsling

Niet echt een drager, is de ringsling. Dit is een doekstuk dat aan één zijde ringen heeft waar de doek weer doorheen gehaald wordt. Een ringsling draag je over één schouder, en is daardoor vooral geschikt voor kleine kindjes en later voor korte perioden. Voor een pasgeboren baby is het een prima alternatief voor een draagdoek als je voor korte draagmomenten niet steeds wilt of kunt knopen.

Menno in Magical Forest Morning Glory ringsling
Menno in Magical Forest Morning Glory ringsling

Probeer of je verschillende types kunt testen. Een drager is echt persoonlijk! Kies in ieder geval voor een drager die past bij de maat van je kindje!

(c) geschreven door Denise Kunst van Morska Design (www.facebook.com/morskadesign)

Eerder gepubliceerd op www.modernemoeders.nl

 

One thought on “Soorten draagzakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *