Welke draagdoek kies je?

Het knopen met een draagdoek lijkt misschien ingewikkeld. En eerlijk? De eerste keren vond ik het ook lastig. Gelukkig zijn er veel filmpjes op youtube te vinden, waarin het knopen prima uitgelegd wordt. 
Veel beginnende dragers beginnen namelijk met een rekbare doek. Je kunt er maar één knoop veilig mee doen, dat maakt de keuze al makkelijk. Het grote voordeel van deze doeken, is dat je de doek doordat hij rekbaar is helemaal kunt knopen voor je je kindje erin doet. Daardoor kun je tijdens uitstapjes heel makkelijk je kindje in het autostoeltje zetten. Het voordeel van rekbare doeken is ook het nadeel. Rekbare doeken bieden veel minder ondersteuning dan geweven doeken, simpelweg omdat ze meerekken. Een geweven doek geeft je die ondersteuning wel, en zijn daarom beter geschikt voor zwaardere kindjes, en voor heup- en rugdragen.

Menno in Magical Forest Owlicious, ruck
Menno in Magical Forest Owlicious, ruck

Geweven doeken

Dan komt misschien het moment dat je voor een geweven doek wilt gaan. Er zijn veel verschillende merken op de markt, met allemaal hun eigen prijskaartje. Voor beginnende dragers adviseer ik een wat goedkopere doek. Ervaar namelijk eerst of het knopen met een doek wel iets voor je is. Als je graag wilt, maar je blijft het lastig vinden, overweeg dan een draagconsult. 
Ook goedkopere doeken zijn er van verschillende merken en patronen. Kies wat je mooi vindt, want anders pak je de doek in ieder geval minder graag. De meeste dragers kunnen de eerste knopen makkelijk met een maat 6 draagdoek. In het begin zul je je kindje vooral op je buik dragen, of in een “ruck” op je rug.

Katoen of blends?

De eerste doek zal waarschijnlijk 100% katoen zijn. Voor zwaardere kindjes kun je kiezen voor blends (mengsels) met hennep of linnen. Voor doeken die warmte beter reguleren, adviseer ik een blend met wol. In de zomermaanden zijn doeken met bamboo erg fijn, maar deze zijn vaak minder draagkrachtig. Zwaardere kindjes draag je fijner in een meer draagkrachtige doek.
Naast de blend bepaalt ook het gewicht/m2 hoe draagkrachtig een doek is. Dikkere doeken knopen echter vaak iets lastiger dan dunne doeken, zeker voor een beginner.
Tip: als je pas begint met knopen, kan een doek met een duidelijk verschil in kleur op de twee lange kanten enorm helpen. Doordat boven- en onderkant duidelijk is, weet je altijd of je je doek goed achter je eigen lichaam hebt geleid en niet per ongeluk gedraaid hebt.

(c) geschreven door Denise Kunst van Morska Design (www.facebook.com/morskadesign)

Eerder gepubliceerd op www.modernemoeders.nl op 2 februari 2017

 

Menno in Yaro Dutch Tiles Emerald, heupknoop
Menno in Yaro Dutch Tiles Emerald, heupknoop
Menno in Magical Forest Teal, FWCC
Menno in Magical Forest Teal, FWCC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *