De voordelen van dragen :-)

Als mama van twee kindjes, ondertussen peuter en kleuter, heb ik bij onze tweede de voordelen van het dragen ontdekt. En daarmee bedoel ik niet het sjouwen van je kindje op de arm, urenlang. Nee, ik heb het over het dragen van je baby, dreumes, peuter en zelfs kleuter in een draagdoek of draagzak.

Menno in Babylonia Lotus Blue, FWCC geknoopt
Menno in Babylonia Lotus Blue, FWCC geknoopt

Eigen ervaring

Onze jongste ben ik gaan dragen toen hij een paar weken oud was. Door reflux moest ik hem na de voeding langere tijd rechtop houden. Om toch mijn handen vrij te hebben voor onze rondwandelende peuter, ben ik op zoek gegaan naar oplossingen. Zo kwam ik bij dragen met draagdoeken terecht. Het eerste, en meest praktische voordeel, was voor mij dus de aanleiding om te gaan dragen.
Ondertussen dragen we allebei in dragers en blijven de doeken meestal in de kast. Maar over doeken en dragers vertel ik later meer.

Waarom dragen?

Het dragen van je kindje geeft je kindje veel geborgenheid. Hij (of zij) kan de wereld ontdekken in de meest veilige omgeving: bij jou! Je kindje kan zich in de draagdoek ook gemakkelijk afsluiten voor prikkels waardoor nieuwe situaties en omgevingen veel minder stress opleveren.

Als je je kindje draagt, zorgt dat ook nog voor positieve stimulaties van jouw en je kindjes hersenen. Als je borstvoeding geeft, wordt die ook extra gestimuleerd. Ook bij flesgevoede kinderen versterkt het dragen de binding. Kinderen die gedragen worden, blijken zich te ontwikkelen tot zelfstandigere volwassen en zijn emotioneel stabieler. En dat lijken me prachtige voordelen van dragen.

 

Dragen tijdens uitstapjes geeft niet alleen die geborgenheid, maar is ook handig. Je bent veel flexibeler dan met een kinderwagen of buggy. Met een goed geknoopte doek of goed afgestelde drager kun je het dragen van je kindje vaak zelfs de hele dag volhouden zonder klachten. In een kleine luiertas of heuptas heb je de belangrijkste dingen toch bij je.
(c) geschreven door Denise Kunst van Morska Design (www.facebook.com/morskadesign)

Eerder gepubliceerd op www.modernemoeders.nl op 19 januari 2017

Nora in Magical Forest Teal heupknoop
Nora in Magical Forest Teal heupknoop
Menno in Macial Forest teal, ruck
Menno in Macial Forest teal, ruck
Menno in Morska drager, Frankrijk
Menno in Morska drager, Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *